Výťažky zo šípky obsahujú vitamín C, zmierňujú osteoartrózu a môžu zabrániť cukrovke.
Šípky ako super-potraviny
Keď ruža šípová vybledne a okvetné lístky opadajú, semená uložené vo vnútri šípok, ktoré zostávajú na stonke, sa premenia na bobule (ovocie). Sú považované za super-potraviny, pretože obsahujú viac vitamínu C ako grapefruity a pomaranče, rovnako ako vitamíny A, D a E, železo a silné antioxidanty.
Výskum ukázal, že bobule šípky sú užitočné pri znižovaní cholesterolu, zlepšovaní diabetických stavov a zmierňovaní osteoartritídy. Klinický výskum “in vitro” ukázal, že prášok zo šípok zmierňuje osteoartritídu.
Šípka je známa pre jej vysoký obsah kyseliny askorbovej (vitamín C), polyfenoly (typ antioxidantu), a nenasýtené mastné kyselíny. Vedci sa domnievajú, že ruža šípová má “silné” protizápalové účinky a znižuje katabolické procesy prítomné pri osteoartritíde.