Ruža šípová a vitamín C

Bobule šípky a osteoartritída

Výťažky zo šípky obsahujú vitamín C, zmierňujú osteoartrózu a môžu zabrániť cukrovke.

Šípky ako super-potraviny

Keď ruža šípová vybledne a okvetné lístky opadajú, semená uložené vo vnútri šípok, ktoré zostávajú na stonke, sa premenia na bobule (ovocie). Sú považované za super-potraviny, pretože obsahujú viac vitamínu C ako grapefruity a pomaranče, rovnako ako vitamíny A, D a E, železo a silné antioxidanty.

Výskum ukázal, že bobule šípky sú užitočné pri znižovaní cholesterolu, zlepšovaní diabetických stavov a zmierňovaní osteoartritídy. Klinický výskum “in vitro” ukázal, že prášok zo šípok zmierňuje osteoartritídu.

Šípka je známa pre jej vysoký obsah kyseliny askorbovej (vitamín C), polyfenoly (typ antioxidantu), a nenasýtené mastné kyselíny. Vedci sa domnievajú, že ruža šípová má “silné” protizápalové účinky a znižuje katabolické procesy prítomné pri osteoartritíde.

preloader