Kousminovej metóda je systém stravovania založený na skúsenostiach Dr. Catherine Kousminovej.
Upozornenie
Na začiatok treba zdôrazniť, že tento prístup nemá žiadnu vedeckú platnosť, a je navrhnutý výhradne ako nástroj boja proti chorobám, ako je chronická bronchitída, rôzne alergie, kardiovaskulárne ochorenia, artritída či roztrúsená skleróza, a dokonca aj rakovina, i v pokročilých štádiách.
Charakteristika
Táto metóda zahŕňa nutričnú diétu založenú na príjme potravín bohatých na funkčné aktívne molekuly (vitamíny), ale aj na obdobiach pôstu v trvaní až šesť dní, ako prostriedok na očistenie organizmu od odpadového dusíka, vytvoreného pri metabolizácii bielkovín.
Zdôrazňujeme, že na vyváženie kyslosti organizmu stačí prijímať bikarbonát, ktorý vyvoláva reakciu žalúdka, a ten začne produkovať viac kyseliny chlorovodíkovej. Ľudské telo má mnoho samoregulačných ochranných systémov.
Praktické ciele Kousminovej metódy
- odstrániť kyslosť organizmu, ktorá je (podľa Dr. Kousminovej) hlavným zdrojom nerovnováhy v našom organizme
- znížiť prostredníctvom črevnej očisty množstvo toxínov, ktoré spôsobujú únavu imunitného systému
- poskytnúť telu látky potrebné na vytváranie prirodzených protizápalových látok a bunkových membrán
- poskytnúť nášmu organizmu materiál potrebný na výmenu tkaniva
- dodať telu potrebné vitamíny, ktorých vstrebávanie je náročné pri črevných poruchách, liečbe antibiotikami či chemoterapii
- odstráňte rizikové faktory, ako je fajčenie, konzumácia alkoholu, príjem pesticídov, toxických látok a elektromagnetických vĺn
- znížte mieru stresových situácií
Kousminovej metóda je založená na 5 pilieroch
- správna výživa je schopná poskytnúť nevyhnutné a potrebné živiny, čím sa znižuje príjem toxických látok, ktoré zaťažujú imunitný systém
- črevná očista má za cieľ obnoviť funkčnú integritu hrubého čreva pomocou zmiernenia vstrebávania toxínov a proliferácie črevnej bakteriálnej flóry.
- komplementárnosť potravín
- zníženie okysľovania organizmu má za cieľ obnoviť črevnú bakteriálnu flóru, podporiť intracelulárne výmeny a znížiť produkciu voľných radikálov
- imunomodulácia imunitného systému
Výber potravín
- konzumujte aspoň 1 pohár červeného vína denne
- minimalizujte živočíšne a hydrogenované tuky
- vyhnite sa olejom lisovaným za tepla, uprednostňujte polynenasýtený obohatený extra panenský olivový olej
- vyvarujte sa potravinám, ktoré obsahujú pridaný cukor, uprednostnite med
- uprednostňujte len prírodné ovocné džúsy
- vyhnite sa všetkým priemyselným cukrovinkám, okrem tých s obsahom 100%-nej tmavej čokolády
- znížte konzumáciu mäsa, preferujte ryby a biele mäso
- znížte spotrebu mlieka, mliečnych výrobkov a syrov, uprednostňujte rastlinné mlieko
- uprednostňujte strukoviny v kombinácii s celozrnnými obilninami, ako zdroj bielkovín
- obmedzte množstvo kávy
- doprajte si tofu a tempeh (sójový výrobok)
- pite aspoň 1,5 litra vody denne, znížte spotrebu soli, vyhnite sa všetkým skladovaným potravinám
PH
- zdravý organizmus dokáže bez problémov eliminovať prebytočné kyseliny, a tým zamedzuje nadmernej acidifikácii (metabolická acidóza)
- hodnota pH moču vám ukáže, že proces odstraňovania kyselín obličkami prebieha správne; ak vám hodnota v priebehu dňa kolíše, nemusí to znamenať prekyslenie tela (čo je za tým ukáže až odborné lekárske vyšetrenie krvi)
- neexistujú žiadne nezávislé štúdie, ktoré by dokumentovali akýkoľvek účinok tejto metódy v boji proti chorobám