Kousminovej metóda

Kousminovej metóda

Kousminovej metóda je systém stravovania založený na skúsenostiach Dr. Catherine Kousminovej.

Upozornenie

Na začiatok treba zdôrazniť, že tento prístup nemá žiadnu vedeckú platnosť, a je navrhnutý výhradne ako nástroj boja proti chorobám, ako je chronická bronchitída, rôzne alergie, kardiovaskulárne ochorenia, artritída či roztrúsená skleróza, a dokonca aj rakovina, i v pokročilých štádiách.

Charakteristika

Táto metóda zahŕňa nutričnú ​​diétu založenú na príjme potravín bohatých na funkčné aktívne molekuly (vitamíny), ale aj na obdobiach pôstu v trvaní až šesť dní, ako prostriedok na očistenie organizmu od odpadového dusíka, vytvoreného pri metabolizácii bielkovín.

Zdôrazňujeme, že na vyváženie kyslosti organizmu stačí prijímať bikarbonát, ktorý vyvoláva reakciu žalúdka, a ten začne produkovať viac kyseliny chlorovodíkovej. Ľudské telo má mnoho samoregulačných ochranných systémov.

Praktické ciele Kousminovej metódy

  • odstrániť kyslosť organizmu, ktorá je (podľa Dr. Kousminovej) hlavným zdrojom nerovnováhy v našom organizme
  • znížiť prostredníctvom črevnej očisty množstvo toxínov, ktoré spôsobujú únavu imunitného systému
  • poskytnúť telu látky potrebné na vytváranie prirodzených protizápalových látok a bunkových membrán
  • poskytnúť nášmu organizmu materiál potrebný na výmenu tkaniva
  • dodať telu potrebné vitamíny, ktorých vstrebávanie je náročné pri črevných poruchách, liečbe antibiotikami či chemoterapii
  • odstráňte rizikové faktory, ako je fajčenie, konzumácia alkoholu, príjem pesticídov, toxických látok a elektromagnetických vĺn
  • znížte mieru stresových situácií

Kousminovej metóda je založená na 5 pilieroch

  • správna výživa je schopná poskytnúť nevyhnutné a potrebné živiny, čím sa znižuje príjem toxických látok, ktoré zaťažujú imunitný systém
  • črevná očista má za cieľ obnoviť funkčnú integritu hrubého čreva pomocou zmiernenia vstrebávania toxínov a proliferácie črevnej bakteriálnej flóry.
  • komplementárnosť potravín
  • zníženie okysľovania organizmu má za cieľ obnoviť črevnú bakteriálnu flóru, podporiť intracelulárne výmeny a znížiť produkciu voľných radikálov
  • imunomodulácia imunitného systému

Výber potravín

  • konzumujte aspoň 1 pohár červeného vína denne
  • minimalizujte živočíšne a hydrogenované tuky
  • vyhnite sa olejom lisovaným za tepla, uprednostňujte polynenasýtený obohatený extra panenský olivový olej
  • vyvarujte sa potravinám, ktoré obsahujú pridaný cukor, uprednostnite med
  • uprednostňujte len prírodné ovocné džúsy
  • vyhnite sa všetkým priemyselným cukrovinkám, okrem tých s obsahom 100%-nej tmavej čokolády
  • znížte konzumáciu mäsa, preferujte ryby a biele mäso
  • znížte spotrebu mlieka, mliečnych výrobkov a syrov, uprednostňujte rastlinné mlieko
  • uprednostňujte strukoviny v kombinácii s celozrnnými obilninami, ako zdroj bielkovín
  • obmedzte množstvo kávy
  • doprajte si tofu a tempeh (sójový výrobok)
  • pite aspoň 1,5 litra vody denne, znížte spotrebu soli, vyhnite sa všetkým skladovaným potravinám

PH

  • zdravý organizmus dokáže bez problémov eliminovať prebytočné kyseliny, a tým zamedzuje nadmernej acidifikácii (metabolická acidóza)
  • hodnota pH moču vám ukáže, že proces odstraňovania kyselín obličkami prebieha správne; ak vám hodnota v priebehu dňa kolíše, nemusí to znamenať prekyslenie tela (čo je za tým ukáže až odborné lekárske vyšetrenie krvi)
  • neexistujú žiadne nezávislé štúdie, ktoré by dokumentovali akýkoľvek účinok tejto metódy v boji proti chorobám
Autor: Niccolò Balboni, Zdroj: Yamamoto
preloader