Sladidlá

Sladidlá: čo sú zač a ktoré si vybrať

Sladidlá sú v súčasnosti veľmi diskutovanou témou, vedia pomôcť i uškodiť…

Čo sú sladidlá a aké sú ich vlastnosti?

Začnime vysvetlením, čo je sladidlo. Je to látka používaná na osladenie potravín alebo iných výrobkov, určená na orálne užitie, ako potravinárska prídavná látka.

Sladidlá majú sladiacu schopnosť oveľa vyššiu (až 600-násobne ) ako cukor.

Existujú aj menej kalorické sladidlá na báze cukru, ako sú polyoly, ktoré slúžia ako náhrada nielen sladiaceho účinku cukru, ale aj jeho funkčných vlastností, akými sú napr. pocit, ktorý vytvára v ústach, farba atď. Erytritol je jediná polyolická hypokalorická látka povolená v Európe.

Sladidlá delíme na 3 základné druhy:

 

Prírodné sladidlá
  • Med alebo fruktóza (nachádzajú sa v prirodzenej podobe v prírode)
  • Fruktóza má nižší glykemický index ako cukor, zatiaľ čo jeho sladiaci účinok je mierne vyšší o približne 33%

 

Semi-syntetické sladidlá
  • Sacharín
  • Aspartam, ktorý má sladiaci účinok 200-násobne vyšší ako cukor (ostatné sladidlá dosahujú až 600-násobok)

 

Syntetické sladidlá
  • 100%-ne umelé výrobky, ktoré vznikli ako sladidlá určené pre diabetikov a v súčasnosti sa rozšírili do mnohých diétnych potravín
  • Spĺňajú sladiacu funkciu už vo veľmi malých množstvách

Pár zaujímavostí o sladidlách

  • Kalórie dodávané trstinovým, surovým a bielym cukrom sú viac-menej ekvivalentné, rozdiely medzi nimi sú minimálne a z výživového hľadiska sú nepodstatné
  • Na rozdiel od toho, čo sa hovorí, nezvyšujú hladinu cukru v krvi (ako to robí glukóza)
  • Nezvyšujú hladinu inzulínu, resp. ju nezvyšujú výrazne
  • Med má nižší obsah kalórií ako sacharóza (304 kcal na 100 g, v porovnaní s 392 kcal pri klasickom cukre, a 362 kcal pri cukre trstinovom), pretože obsahuje viac vody
  • Niektoré výrobky bez cukru produkujú značné množstvo kalórií
  • Náhradné sladidlá môžu zvyšovať chuť do jedla, čo môžeparadoxne viesť k nárastu hmotnosti
  • Nedávne štúdie ukazujú, že sladidlá nie sú metabolicky inertné
Autor: Niccolò Balboni, Zdroj: Yamamoto
preloader