Účinné probiotiká pre náš tráviaci systém

Účinné probiotiká pre náš tráviaci systém

Črevná bakteriálna flóra

V našich črevách sa v ideálnom prípade nachádza nespočetné množstvo viac či menej prospešných mikroorganizmov, ktorý spolu tvoria črevnú bakteriálnu flóru (nazývanú aj mikrobiota alebo črevná mikroflóra). Pre naše zdravie je dôležitých viacero mikroorganizmov s mnohými základnými funkciami:

  • zabraňujú šíreniu patogénnych baktérií, s ktorými prichádzame do styku prostredníctvom vonkajších látok
  • podporujú vstrebávanie živín
  • podporujú imunitný systém
  • ovplyvňujú náladu a psychický stav človeka

Probiotiká: čo sú zač a na čo slúžia

Ochrana vyváženého črevného prostredia s cieľom podporiť prevahu „dobrých“ baktérií je nevyhnutná pre naše psychické i fyzické zdravie. Dokonca slovo „probiotiká“ pochádza z gréckeho „pro bios“, čo znamená „v prospech života“). Ide o živé aktívne mikroorganizmy, ktoré napomáhajú našej črevnej flóre a ktoré možno nájsť:

  • v niektorých potravinách, ako napríklad v jogurte s obsahom živých mliečnych kultúr alebo kapuste, tempe či miso (sója), kimchi, kefíre, kombuche, atď.
  • vo forme výživových doplnkov a sú určené tým, ktorí majú nepravidelnú stravu alebo tým, ktorí si chcú obnoviť črevnú mikroflóru (po liečbe antibiotikami alebo po prekonaní  infekcie)

Napriek marketingu mnohých produktov obsahujúcich probiotiká (nezamieňať s prebiotikami, ktoré sú nestráviteľné a stimulujú rast i aktivitu jedného alebo viacerých druhov baktérií užitočných pre rozvoj probiotickej mikroflóry), nie je ľahké zabezpečiť efektívne vstrebávanie týchto baktérií.

Potraviny s probiotikami totiž často nedokážu účinne udržiavať vitalitu obsiahnutých živých organizmov, pretože probiotiká majú pomerne krátku trvanlivosť (môže sa stať, že ak sa neskladujú optimálnym spôsobom, pri ich užití sú už neaktívne/mŕtve); je to spôsobené tým, že ide o bakteriálne kmene, ktoré nedokážu „prežiť“ pri prechode kyslým prostredím žalúdočných štiav žalúdka alebo v zásaditom prostredím čriev.

Ak však úspešne dorazia do nášho zažívacieho traktu, probiotiká sa prilepia na črevné steny a bojujú s prítomnými patogénnymi baktériami, vyvažujú črevnú bakteriálnu flóru a vykonávajú celý rad vyživujúcich a ochranných aktivít, z ktorých sú veľmi silnými promótormi.

Probiotiká prospešné pre zažívacie ústrojenstvo a črevá

Probiotiká - benefity

Spomedzi mnohých kmeňov probiotík dostupných na trhu existujú dva obzvlášť účinné pri obnovovaní zmenenej flóry čreva, či už u dospelých alebo detí: Bacillus Coagulans a Saccharomyces Boulardii.

1. Bacillus Coagulans

Je to prospešná a veľmi odolná baktéria známa najmä ako „Lactobacillus Sporogenes“, pretože má osobitnú schopnosť produkovať spóry. Sú to „spiace“ bacily, ktoré zostávajú vo svojom ochrannom štíte a čakajú na čo najpriaznivejšie vonkajšie podmienky, aby mohli začať rásť a rozmnožovať sa. Tieto probiotiká sa môžu uchovávať pri izbovej teplote, kde zostanú neporušené vďaka prírodnej kapsule, ktorá ich chráni pred teplom, nadmerne kyslým alebo zásaditým pH či napadnutím žalúdočnými šťavami. Bacillus Coagulans sa preto ľahko dostáva do čreva, kde môže bujnieť, rozmnožovať sa a kolonizovať oblasť už asi po hodine od užitia, a obohacovať bakteriálnu flóru novou energiou a ochrannými vlastnosťami.

Tieto probiotiká sú obzvlášť cenené pretože:

  • Zmierňujú príznaky hnačky (aj u novorodencov), zápchy, zápalových črevných porúch a pod
  • Podporujú obnovu črevnej mikroflóry po užívaní antibiotík
  • Pomáhajú aj v prípade kolitídy, divertikolitídy, akútnej katarálnej enteritídy či rôznych vaginitíd
  • Podporujú imunitnú schopnosť organizmu

Spóry Bacillus Coagulans preniknú aj do oblastí, kam sa mnoho iných probiotík nedostane, a pôsobia pozdĺž celého gastrointestinálneho traktu; vytvárajú prostredie vhodné pre rast aj ostatných kmeňov baktérií, a po dosiahnutí svojho cieľa majú vysokú schopnosť priľnutia k črevnej sliznici. Bacillus Coagulans je tiež odolný voči väčšine antibiotík, čo umožňuje brať ich dokonca aj počas dlhšieho obdobia, čím nedochádza k vedľajším účinkom na bakteriálnu flóru.

2. Saccharomyces Boulardii

Saccharomyces Boulardii sú nepatogénne probiotické kvasinky, ktorých účinnosť potvrdzuje mnohá odborná literatúra. Medzi výhody, ktoré prinášajú, patrí:

  • Účinok proti hnačkám spôsobeným dlhodobým užívaním antibiotík

Mnohé vedecké štúdie v tomto ohľade umožnili, aby Európska spoločnosť pre gastroenterológiu, hepatológiu a detskú výživu (ESPGHAN) odporučila kvasinky Saccharomyces Boulardii na liečbu všetkých typov akútnej hnačky u detí (Guarino a kol., 2014).

Odporúčajú sa aj v prípade iných akútnych chorôb, ako sú napríklad:

  • Infekcie (spôsobené napríklad baktériami Clostridium difficile alebo Helicobacter pylori)
  • Akútna hnačka u dospelých či detí v prípade gastroenteritídy/enterovírusu
  • Hnačka spojená s enterálnou výživou
  • Pri prevencii a boji proti hnačkám pri cestovaní

Klinická účinnosť Saccharomyces Boulardii sa hodnotila aj pri rôznych typoch chronických chorôb, vrátane Crohnovej choroby, syndrómu dráždivého čreva, ulceratívnej kolitídy, giardiázy, amebickej kolitídy, infekcie Blastocystis Hominis či hnačke spojenej s vírusom HIV (McFarland 2010; Kelesidis a kol., 2012).Toto probiotikum prežíva veľmi dobre pri telesnej teplote a odoláva žalúdočnému prostrediu i žlčovým kyselinám; zohráva životne dôležitú úlohu v črevnom trakte a preniká do celého hrubého čreva (McFarland 2010), v ktorom podporuje bakteriálnu mikroflóru. Je to jediné probiotikum, ktoré je prirodzene rezistentné voči antibiotikám: nedeaktivujú ho, a preto ho možno užívať súčasne s antibiotickou liečbou (Graff a kol., 2008).

preloader